Helft jonge vrouwen slachtoffer seksueel grensoverschrijdend gedrag

Helft jonge vrouwen slachtoffer seksueel grensoverschrijdend gedrag

In 2022 gaf ongeveer 1 op de 8 Nederlanders van 16 jaar of ouder aan seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. Dit komt neer op maarliefst 1,8 miljoen mensen. Dit zorgwekkende cijfer omvat verschillende vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, waaronder seksuele intimidatie, zowel online als offline, en fysiek seksueel geweld. Nog alarmerender is dat zelfs de helft (52%) van de jonge vrouwen heeft aangegeven slachtoffer te zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Veilige werkomgeving

Het is daarom van het grootste belang om een veilige werkomgeving te creëren en het onderwerp seksuele intimidatie bespreekbaar te maken binnen jouw organisatie. Vaak zijn medewerkers zich niet eens bewust van het eigen gedrag en zijn bijvoorbeeld opmerkingen als een geintje bedoeld. Echter kan zelfs een grappig bedoelde opmerking bij de ander totaal anders overkomen en verkeerd vallen. Als werkgever of leidinggevende is het essentieel om de signalen van seksuele intimidatie te herkennen en actie te ondernemen om dit gedrag te stoppen.

Gevolgen ongewenste omgangsvormen

Opvallend is dat bij bijna een kwart (23,3%) van de gevallen van seksuele intimidatie op de werkvloer een collega of leidinggevende de dader is. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor de slachtoffers, zoals emotionele stress, verminderd zelfvertrouwen en angstgevoelens. Dit kan zich uiteindelijk vertalen naar verminderde productiviteit en prestaties. En in het ergste geval kan seksuele intimidatie zelfs leiden tot ziekteverzuim, wat niet alleen de persoon raakt, maar ook het hele team. Ook kan het leiden tot enorme reputatieschade, met grote financiële consequenties voor de organisatie.

Hulp nodig?

Indien je het vermoeden hebt dat een van je medewerkers te maken heeft met seksuele intimidatie op het werk of als je niet weet hoe je dit gevoelige onderwerp op de werkvloer bespreekbaar moet maken, aarzel dan niet om contact op te nemen voor advies en ondersteuning. Samen kunnen we stappen ondernemen om een veilige, respectvolle werkomgeving te bevorderen en te voorkomen dat medewerkers slachtoffer worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Jouw medewerkers verdienen een werkplek waar ze zich veilig en gerespecteerd voelen. Neem gerust contact op voor advies.

Bron: CBS

error: Beschermde inhoud